Piramida żywieniowa passé?
Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) od ponad 100 lat publikuje wskazówki dotyczące prawidłowego żywienia dla swoich obywateli. Przewodniki po żywieniu były z czasem aktualizowane, tak aby uwzględniały wyniki aktualnych badań naukowych. Standardy zmieniały się w czasie, zwracając uwagę na szkodliwą rolę tłuszczów, czerwonego mięsa czy uświadamiając o kaloryczności pokarmów.
Przełomem w zakresie nie tylko żywienia, ale również marketingu edukacyjnego było wydanie w 1992 roku Piramidy Żywienia. Piramida rozpowszechniona na całym świecie, w tym w Polsce, jest graficznym przedstawieniem zaleceń żywieniowych. Grafika w sprytny sposób pokazała proporcje różnych grup produktów spożywczych w dobowej racji pokarmowej. Piramida Żywieniowa zmieniała się w czasie, co pokazuje jak ważnym jest ciągła edukacja w zakresie zdrowego żywienia. Naukowcy cały czas szukają odpowiedzi w jaki sposób podnieść jakość i długość naszego życia. Amerykański Departament Rolnictwa zdając sobie z tego sprawę w 2005 roku, zmienił archaiczną Piramidę Żywienia z 1992 roku. Bardzo ważną zmianą było zwrócenie uwagi na kluczową rolę aktywności fizycznej.
Nowa Piramida Żywienia stała się narzędziem do edukacji w zakresie zróżnicowanej i zbilansowanej diety bez skrupulatnego liczenia kalorii. Dlaczego dopuszczono większą elastyczność? Bo nie można ustalić dobowej racji pokarmowej takiej samej dla każdego. Wiele zależy od stylu życia i aktywności fizycznej w tygodniu, od tego czy osoba próbuje zrzucić zbędne kilogramy czy przybrać na wadze. A w szczególności dziecko. Bo żadne dziecko nie jest takie samo.
Nawet najważniejsza wiedza, jeżeli nie zostanie w prosty sposób przekazana ludziom, nie będzie wykorzystana. Najlepiej aby edukacja zaczęła się od dzieci i ich rodziców. Jak to najskuteczniej przekazać społeczeństwu? Należy UPRASZCZAĆ! Czy to nie brzmi znajomo? Jedna z zasad genialnego wizjonera i założyciela firmy Apple Steve’a Jobsa brzmiała : „Prostota może być trudniejsza od komplikacji: trzeba się ciężko napracować nad wydobyciem czystej myśli, która pozwala na prostotę. Ale warto – bo kiedy już się to ma, można przenosić góry.”
I tak w 2011 roku powstał My Plate (Mój Talerz), który jest aktualnym przewodnikiem żywieniowym publikowanym przez USDA. Prosta, kolorowa grafika obrazuje talerz i szklankę, dzieląc żywność na pięć grup w jednym posiłku. Około 30 % warzywa, 30% produkty zbożowe, 20% owoce i 20 % proteiny. Mała szklanka obok to nabiał. Parafrazując słowa Michelle Obamy, przecież jemy na talerzu a nie na piramidzie.
Smart Catering już teraz przenosi góry i wdraża najnowsze badania, aby zapewnić dzieciom i młodzieży smaczną, atrakcyjną, zdrową i zbilansowaną dietę. Nie mamy wątpliwości, że uproszczona forma MyPlate, zastąpi również polską Piramidę Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży.
Zespół Smart Catering
catering dieta jadłospis owoce piramida żywieniowa proteiny smart catering szkoła talerz warzywa zdrowie żywienie