Bez laktozy, czyli jakie?
Dla wielu dzieci mleko i inny nabiał stanowią duży problem. Nietolerancja laktozy powoduje, że nawet szklanka mleka może wywołać zaburzenia trawienia, takie jak: bóle brzucha, biegunka, wzdęcia i inne objawy żołądkowo-jelitowe. Mleko bez laktozy wydaje się łatwą alternatywą, która powinna eliminować te dolegliwości. Ale czym właściwie jest mleko bez laktozy? Jak się je wytwarza? Czy na pewno jest bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy? Te i inne zagadnienia w dzisiejszym artykule.
Cukry w mleku, czyli zdolność do trawienia laktozy
Większość ludzi po urodzeniu posiada zdolność trawienia laktozy, czyli głównego cukru zawartego w mleku. Enzymem umożliwiającym ten proces jest laktaza i występuje w jelicie cienkim niemowląt. Laktaza jest niezbędna w procesie trawienia laktozy zawartej w mleku, zarówno ludzkim, jak i krowim. Jednakże, szacuje się, że 75% światowej populacji traci zdolność trawienia laktozy z wiekiem. Wraz z wiekiem aktywność i koncentracja tego enzymu w przewodzie pokarmowym zmniejsza się. U części ludzi, w wieku 2–12 lat, ustaje jej wytwarzanie. W efekcie dochodzi do fermentacji laktozy przez florę bakteryjną jelita, co może powodować nietolerancję laktozy i jej negatywne objawy.
Co to jest mleko bez laktozy i laktaza?
Mleko bez laktozy jest produktem spożywczym, który zawiera laktazę. U chorych z niedoborem endogennego enzymu zapobiega gromadzeniu się laktozy w jelicie cienkim i jej rozkładowi przez bakterie z wytworzeniem kwasu mlekowego, dwutlenku węgla i wodoru. A zatem, wiele dzieci zamiast pić zwykłe mleko, spożywa mleko bez laktozy, którego smak, konsystencja i wartości odżywcze są bardzo zbliżone. Ten typ mleka jest dobrym źródłem protein, wapnia, fosforu, witaminy B12, ryboflawiny i witaminy D. Mleko bez laktozy w smaku jest słodsze niż zwykłe mleko. Dlaczego? Laktoza dodawana do mleka bez laktozy, rozkłada laktozę na cukry proste: glukozę i galaktozę. Nasze kubki smakowe odbierają cukry proste, jako bardziej słodkie niż cukry złożone. W efekcie mleko bez laktozy jest w smaku słodsze niż zwykłe mleko.
Mleko bez laktozy dla kogo?
Bardzo ważna kwestia. Mleko bez laktozy jest dobrą alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy. Nie jest natomiast rozwiązaniem dla osób mających alergię pokarmową na nabiał. Ponieważ mimo dodania laktazy, takie mleko jest dalej nabiałem. Czyli osoby uczulone na nabiał nie mogą spożywać nabiał bez laktozy. Spożywanie produktów bezlaktozowych nie ma żadnego wpływu na objawy alergii na białka mleka krowiego (bo laktoza to cukier, a nie białko). Szukając przyczyn dolegliwości alergicznych u dziecka pamiętajmy, że produkty spożywcze zawierające białka mleka krowiego to nie tylko mleko, ale również: sery, jogurty, ale często także chleb, wędliny, słodycze i mnóstwo innych produktów, których w ogóle nie kojarzy się z nabiałem.
Produkty bez laktozy, lista o dużym znaczeniu
• Mleko roślinne (np. mleko sojowe, migdałowe, kokosowe)
• Jogurty roślinne (np. jogurt sojowy, jogurt migdałowy)
• Serki roślinne (np. ser tofu)
• Napoje (np. napoje sojowe, napoje migdałowe)
• Margaryny roślinne
• Śmietana roślinna
• Desery roślinne (np. lody roślinne)
• Produkty zbożowe (np. płatki śniadaniowe, pieczywo)
Wnioski
Mleko bez laktozy to produkt spożywczy będący idealną alternatywą dla osób posiadających nietolerancję na laktozę. Dzięki procesowi dodawania enzymu laktazy do tradycyjnego mleka. Dodanie laktazy do mleka powoduje rozkład dwucukru na cukry proste, co ułatwia ich przyswajanie przez organizm, zwłaszcza dla tych osób, które mają trudności z trawieniem laktozy. Mleko bez laktozy ma znacznie słodszy smak niż tradycyjne mleko i jest łatwiej przyswajalne dla organizmu, co eliminuje dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Jest ono bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak białko, wapń, witaminy i minerały. Produkty bez laktozy, w tym mleko roślinne, jogurty i desery, są szeroko dostępne w sklepach spożywczych, co ułatwia osobom z nietolerancją laktozy korzystanie z alternatywnych produktów spożywczych.
badania catering dziecko jadłospis klient konfiguracja szkoła