Bez laktozy, czyli jakie?

Bez laktozy, czyli jakie?

Bez laktozy, czyli jakie?

Dla wielu dzieci mleko i inny nabiał stanowią duży problem. Nietolerancja laktozy powoduje, że nawet szklanka mleka może wywołać zaburzenia trawienia, takie jak: bóle brzucha, biegunka, wzdęcia i inne objawy żołądkowo-jelitowe. Mleko bez laktozy wydaje się łatwą alternatywą, która powinna eliminować te dolegliwości. Ale czym właściwie jest mleko bez laktozy? Jak się je wytwarza? Czy na pewno jest bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy? Te i inne zagadnienia w dzisiejszym artykule.


Większość ludzi po urodzeniu posiada zdolność trawienia laktozy, czyli głównego cukru zawartego w mleku. Enzymem umożliwiającym ten proces jest laktaza. Laktaza to enzym występujący w jelicie cienkim niemowląt. Enzym ten jest niezbędny w procesie trawienia laktozy zawartej w mleku, zarówno ludzkim, jak i krowim. Jednakże, szacuje się, że 75% światowej populacji traci zdolność trawienia laktozy z wiekiem. Wraz z wiekiem aktywność i koncentracja tego enzymu w przewodzie pokarmowym zmniejsza się. U części ludzi, w wieku 2–12 lat, ustaje jej wytwarzanie. W efekcie dochodzi do fermentacji laktozy przez florę bakteryjną jelita, co może powodować nietolerancję laktozy i jej negatywne objawy.


Mleko bez laktozy jest produktem spożywczym, który zawiera laktazę. U chorych z niedoborem endogennego enzymu zapobiega gromadzeniu się laktozy w jelicie cienkim i jej rozkładowi przez bakterie z wytworzeniem kwasu mlekowego, dwutlenku węgla i wodoru. A zatem, wiele dzieci zamiast pić zwykłe mleko, spożywa mleko bez laktozy, którego smak, konsystencja i wartości odżywcze są bardzo zbliżone. Mleko bez laktozy jest dobrym źródłem protein, wapnia, fosforu, witaminy B12, ryboflawiny i witaminy D. Mleko bez laktozy w smaku jest słodsze niż zwykłe mleko. Dlaczego? Laktoza dodawana do mleka bez laktozy, rozkłada laktozę na cukry proste: glukozę i galaktozę. Nasze kubki smakowe odbierają cukry proste, jako bardziej słodkie niż cukry złożone. W efekcie mleko bez laktozy jest w smaku słodsze niż zwykłe mleko.


Bardzo ważna kwestia. Mleko bez laktozy jest dobrą alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy. Nie jest natomiast rozwiązaniem dla osób mających alergię pokarmową na nabiał. Ponieważ mimo dodania laktazy, mleko bez laktozy jest dalej nabiałem. Czyli osoby uczulone na nabiał nie mogą spożywać mleka bez laktozy. Spożywanie produktów bezlaktozowych nie ma żadnego wpływu na objawy alergii na białka mleka krowiego (bo laktoza to cukier, a nie białko). Szukając przyczyn dolegliwości alergicznych u dziecka pamiętajmy, że produkty spożywcze zawierające białka mleka krowiego to nie tylko mleko, ale również: sery, jogurty, ale często także chleb, wędliny, słodycze i mnóstwo innych produktów, których w ogóle nie kojarzy się z nabiałem.


Zespół Smart Catering