Białko w diecie wege dzieci

Białka są niezbędnym składnikiem prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu dzieci. Dlatego należy zadbać o to, aby codzienna dieta dostarczała odpowiednią ich liczbę. Do produktów bogatych w białko należą przede wszystkim: drób, chude mięso, wołowina, wieprzowina, podroby, nabiał, jaja i ryby. Co zrobić z dziećmi, które z rożnych powodów mięsa nie spożywają? Koniecznym jest uzupełnienie diety dziecka o warzywa. Jakie są najlepsze?
Warzywa są mniej zasobne w białko, ale istnieją wyjątki. Do warzyw zawierających dużo aminokwasów należą: fasola, groszek, soczewica, szpinak, brokuły, brukselka, kukurydza.
Białko jest jednym z najważniejszych makroskładników w diecie dziecka, pełniąc kilka kluczowych dla zdrowia organizmu ról. Niedobór białka w diecie może powodować zahamowaniem wielu procesów, w tym wzrostu i rozwoju organizmu. Zmniejsza odporność, uniemożliwia odbudowę tkanek i gojenie się ran. Białko wpływa również na funkcjonowanie mózgu, wątroby i zmiany skórne.
Warzywa bogate w białko to te, które pokrywają jak najwięcej dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Białko w diecie dziecka musi pokrywać 15-20% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Trzeba pamiętać o uzupełnianiu diety o mleko i jego przetwory (w przypadku diety wegetariańskiej) lub zboża, orzechy i pestki (w przypadku wegan).
- soja
- fasola Fava
- soczewica zielona
- groch
- czarna fasola
- fasola limeńska
- czerwona fasola
- ciecierzyca
- edamame
Zespół Smart Catering
badania catering dziecko jadłospis klient konfiguracja szkoła