Białko w diecie wege dzieci

Białko w diecie wege dzieci

Projekt bez tytulu

Białka są niezbędnym składnikiem prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu dzieci. Dlatego należy zadbać o to, aby codzienna dieta dostarczała odpowiednią ich liczbę. Do produktów bogatych w białko należą przede wszystkim: drób, chude mięso, wołowina, wieprzowina, podroby, nabiał, jaja i ryby. Co zrobić z dziećmi, które z rożnych powodów mięsa nie spożywają? Koniecznym jest uzupełnienie diety dziecka o warzywa. Jakie są najlepsze?

Warzywa są mniej zasobne w białko, ale istnieją wyjątki. Do warzyw zawierających dużo aminokwasów należą: fasola, groszek, soczewica, szpinak, brokuły, brukselka, kukurydza.

Białko jest jednym z najważniejszych makroskładników w diecie dziecka, pełniąc kilka kluczowych dla zdrowia organizmu ról. Niedobór białka w diecie może powodować zahamowaniem wielu procesów, w tym wzrostu i rozwoju organizmu. Zmniejsza odporność, uniemożliwia odbudowę tkanek i gojenie się ran. Białko wpływa również na funkcjonowanie mózgu, wątroby i zmiany skórne.

Warzywa bogate w białko to te, które pokrywają jak najwięcej dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Białko w diecie dziecka musi pokrywać 15-20% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Trzeba pamiętać o uzupełnianiu diety o mleko i jego przetwory (w przypadku diety wegetariańskiej) lub zboża, orzechy i pestki (w przypadku wegan).

  • soja
  • fasola Fava
  • soczewica zielona
  • groch
  • czarna fasola
  • fasola limeńska
  • czerwona fasola
  • ciecierzyca
  • edamame

Zespół Smart Catering