Nadwrażliwości Pokarmowe

Nadwrażliwości Pokarmowe

nietolerancja pokarmowa

Nadwrażliwości pokarmowe stają się epidemią w dzisiejszych czasach. Mimo częstego występowania są bardzo trudne do określenia. Wiele osób nie wie, że ma dolegliwości związane z nadwrażliwością pokarmową. Jest wiele teorii dotyczących źródeł ich pochodzenia. Dzisiejszy wpis jest dopiero wstępem do analizy problemów pokarmowych. Na początku, należy rozróżnić dwie nadwrażliwości pokarmowe. Alergię pokarmową i nietolerancję pokarmową.

Alergia pokarmowa to nieprawidłowa odpowiedź układu odpornościowego na ekspozycję na określony pokarm, który jest tolerowany przez ogół populacji. Jest to patologiczna reakcja organizmu na spożywany pokarm, spowodowana nieprawidłową reakcją układu immunologicznego. Może pojawić się w każdym wieku, ale najczęściej występuje u niemowląt i dzieci. W jelitach zachodzi najwięcej procesów związanych z tzw. obroną śluzówkową, a zawarta w nich mikroflora ma bezpośredni wpływ na działanie układu immunologicznego.

Nietolerancja pokarmowa jest to nieimmunologiczna odpowiedź na spożycie żywności lub składnika żywności w ilości, która jest zwykle tolerowana przez ogół populacji. Innymi słowy, to nadwrażliwość na określony składnik pokarmowy. Wśród objawów nietolerancji mogą występować bóle głowy, migreny, wysypki skórne, wzdęcia, bóle brzucha, biegunka, nudności oraz wiele innych cięższych objawów. Nietolerancje pokarmowe również mogą być związane z reakcjami o charakterze immunologicznym, takie przypadki często określa się jako opóźnione alergie pokarmowe. Nietolerancja często charakteryzuje się powtarzającymi się symptomami, które pojawiają się po spożyciu danego nietolerowanego pokarmu.

Czyli, podstawowa różnicą między alergią a nietolerancją pokarmową dotyczy układu odpornościowego. Nietolerancja pokarmowa to dolegliwość niealergiczna, która wynika z innych mechanizmów niż immunologiczne.

W Polsce na alergię pokarmową cierpi około 13 proc. dzieci w wieku 6-7 lat, 11 proc. w wieku 13-14 lat, i 5 proc. osób dorosłych. Czyli można zauważyć tendencję spadkową z wiekiem. Nietolerancja pokarmowa występuje częściej niż alergie pokarmowe. Może ona dotyczyć nawet 15-20 proc. osób.

Zespół Smart Catering