Mądrość Hipokratesa

Mądrość Hipokratesa

Projekt bez tytulu2

Badania statystyczne na całym świecie pokazują, że konsumpcja przez dzieci pokarmów bogatych w składniki odżywcze jest zbyt mała. Mniej niż 1% nieletnich (2-18 lat) spożywa dzienną rekomendowana dawkę warzyw i roślin strączkowych. Około 30% konsumuje wystarczającą ilość owoców a w przybliżeniu tylko 4,5% uzupełnia wymagane ilości protein w postaci mięsa lub wegetariańskich substytutów. Niestety pozytywne dla dziecka pokarmy, zastępowane są przez żywność wysokoprzetworzoną. Nie wpływa to pozytywnie na układ odpornościowy i prowadzi do częstszych zakażeń górnych dróg oddechowych.

Podatność dziecka na choroby jest zależne od jego układu odpornościowego. Wspieranie tego układu przez dostarczanie najmłodszym właściwych składników odżywczych jest kluczowe dla ich zdrowia. Poniżej opisaliśmy trzy główne składniki wspierające odporność u dziecka.

Witamina C

Każdy z nas wie, że witamina C wspiera układ odpornościowy. Nie tylko chroni dziecko, ale również skraca objawy chorób. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie a zatem musi być wkomponowana w dietę dziecka, aby chronić jego odporność. Pożywienie bogate w witaminę C to świeże owoce i warzywa. Najlepiej jeżeli dobieramy w diecie owoce i warzywa sezonowe od lokalnych dostawców. Dzięki temu mamy pewność, że nie były zbyt długo przechowywane. Powinny być jedzone na surowo lub poddane umiarkowanej obróbce termicznej (np. parowanie). Witamina C jest bardzo wrażliwa na długie magazynowanie oraz temperaturę (tracimy około 50%). Jakie owoce są najlepsze? Świeże kiwi, cytrusy, mango lub jagody. W naszym klimacie łatwiej uzupełniać witaminę C warzywami. Wśród nich papryka, brokuł, kalafior, jarmuż, natka pietruszki, brukselka, świeży groszek. O tym jak nakłonić dzieci do jedzenia owoców i warzyw wspierających układ odpornościowy poświecimy osobny wpis na Smart Blogu.

Cynk

Cynk jest niezbędnym minerałem, kttry nie tylko buduje odporność dziecka, wyraźnie skracając liczbę przeziębień w czasie roku. Spożycie antybiotyków jest mniejsze u dzieci dostarczających cynk w diecie. Z naszego doświadczenia niedobór cynku występuje u dzieci wybrednych, które mają mało urozmaiconą dietę. Deficyt występuje również u dzieci spożywających wiele przetworzonych produktów zbożowych. Fityniany zawarte w białym pieczywie, makaronach czy płatkach śniadaniowych wiążą cynk i hamują jego wchłanianie. Najbardziej przyswajalne dla organizmu źródła cynk pochodzą z protein zwierzęcych – czerwone mięso, drób, owoce morza. Dobrze przyrządzone orzechy, nasiona, rośliny strączkowe. Nasiona dyni to świetny przysmak, będący doskonałym źródłem cynku.

Witamina D

Pomimo utożsamiania witaminy D z budową kości dzieci, najnowsze badania stwierdzają podatność na infekcje i obniżoną odporność u najmłodszych, u których występuje niski poziom witaminy D. Ponieważ dzieci coraz mniej czasu spędzają na zewnątrz, nie są poddane ultrafioletowemu promieniowaniu. A to przecież słońce jest dla nas podstawowym źródłem witaminy D. Deficyt witaminy D w sezonie zimowym w Polsce dotyka 90% populacji. Skoro nie mamy wpływu na pory roku, spójrzmy na dietę naszego dziecka. Bardzo dobrym źródłem witaminy D są ryby, grzyby, jajka i wybrany nabiał.

Hipokrates mawiał „twoje pożywienie powinno być lekarstwem”. Poprawa nawyków żywieniowych wybrednych dzieci jest kluczowe. Bardzo często należy jednak, po konsultacji ze specjalistą, zacząć suplementować aby uzupełnić braki witamin i minerałów.

Zespół Smart Catering