Klient Dziecko

Klient Dziecko

klient dziecko

Klient
trudny – trudniejszy –  dziecko

Żywienie dzieci jest bardzo trudnym i złożonym zadaniem. Mamy do czynienia z klientem wymagającym, mającym jasno sprecyzowane czego nie lubi i często trudno nakłonić go do próbowania nowych potraw. Nasze pociechy często nie pamiętają co jadły, ale wiedzą, że było to niedobre.

W Danii naukowcy przeprowadzili ciekawe badania w placówkach oświatowych, które wykazały, że chłopcy są bardziej odważni niż dziewczynki w próbowaniu nowych potraw. A nakłonienie nastolatka do zmiany upodobań żywieniowych jest o dziwo trudniejsze niż młodszych dzieci. Z kolei dopiero za około dziesiątym razem dziecko jest skłonne zaakceptować inaczej smakującą potrawę w swoim jadłospisie. Z drugiej strony, wyniki badań między innymi Sztokholmskiego Projektu Zapobiegania Otyłości wskazują, że żywienie w placówkach oświatowych jest ważnym elementem budowy prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży. W Smart Catering również czujemy się odpowiedzialni za właściwe żywienie najmłodszych.

Jesteście ciekawi jak Smart Catering wkomponowuje w jadłospis zdrowe składniki i odkrywa przed dziećmi bogactwo smaków? Poznajcie kilka naszych sposobów.

Badania wskazują, że należy angażować dzieci w wybór tego co będą jadły. Dzieci i młodzież mając możliwość samodzielnej selekcji, chętniej sięgają np. po mniej znane dodatki. Dzięki naszej innowacyjnej platformie do zamawiania posiłków www.smartcatering.pl, dziecko samodzielnie lub z rodzicem decyduje o swoim jedzeniu. Podobnie jak dorośli, dzieciaki chcą mieć wybór. Zadaniem zespołu Smart Catering jest natomiast stworzenie atrakcyjnego menu. Dzieci mają alternatywę, ale każda z nich jest dla nich zdrowa.

Komponując posiłki pamiętamy, że najmłodsi lubią nieskomplikowane dania, z prostych naturalnych produktów. Wprowadzając do menu nowy składnik czy danie robimy to stopniowo. Bardzo dobrym sposobem jest podanie nowego środka spożywczego z już znanym. Nie musimy ograniczać się do prostej kombinacji typu dodatek i mięso. Możemy grać formą, np. jarmuż w postaci koktajlu z jabłkami i gruszkami, czy mąkę pełnoziarnistą w postaci pierożków. 

Bardzo ważny jest sposób podania dzieciom posiłku. Badania kopenhaskich naukowców z Future Consumer Lab wykazały, że dzieci zdecydowanie preferują, aby każdy ze składników dania był podany osobno i nie dotykał się. Taki przejrzysty sposób podania potrawy ma jeszcze jedną ważną zaletę. Należy pamiętać, że dzieci najczęściej jedzą dodatki, warzywa, mięso czy owoce w różnej kolejności.

Prostym i skutecznym sposobem zwiększającym spożycie owoców i warzyw u dzieci jest prezentacja ich w małych porcjach. Podajemy je w łatwo dostępnej wersji, tak aby najmłodsi mogli łatwo je chwycić i zjeść. Ma to ogromny wpływ na spożycie przez dzieci zdrowych witamin.

Na koniec, pamiętajmy, że w trakcie posiłków należy unikać rozmów o wpływie żywienia na zdrowie. Zmuszanie dzieci do zjedzenia potrawy czy porównywanie do innych dzieci to presja. Przymus daje skutek przeciwny do oczekiwanego. Czas posiłku to czas delektowania się estetyką podanego dania, jego zapachem i smakiem.

Zespół Smart Catering