Dziecięce Trendy Kulinarne 2022

Dziecięce Trendy Kulinarne 2022

trendy 2022

Sylwester jest już tylko wspomnieniem. Nowy roku zaczął się już na dobre. To doskonały czas na przedstawienie najbardziej gorących dziecięcych trendów kulinarnych na 2022 roku. Specjalnie dla Państwa zrobiliśmy analizę na ten rok. Czy zawojują gusta najmłodszych klientów? Na pewno na koniec roku podsumujemy. Smart Catering dokładnie analizuje co jest obecnie na topie i te najbardziej wartościowe pomysły wplata w menu najmłodszych. To co, zaczynamy?

1. Brinner

Śniadanie dostępne przez cały dzień to kontynuacja trendu zapoczątkowanego kilka lat temu. All day breakfast lub brinner (breakfast + dinner) bije rekordy popularności za granicą. Zdalne nauczanie na całym świecie wzmocniło tę modę nie tylko w restauracjach, ale również w domach. Menu śniadaniowe to już nie tylko kanapki. Pankejki pełnoziarniste z owocami, mini tarty bezglutenowe, wytrawne muffinki, parfait z jagodami oraz najróżniejsze smoothie w formie grab-n-go – to zdecydowanie ciekawsze alternatywy.

2. Tworzenie własnego menu

Build your own, to koncepcja angażowania dzieci w wieku szkolnym do tworzenia menu, które będą jadły w szkole. Dzieci, które same wybierają co będą jadły, w większym stopniu skłonne są próbować nowych potraw. Najmłodsi klienci też chcą mieć wybór. Dobrze skonstruowane menu, daje im ciekawe i zdrowe opcje. Dzięki internetowi ta interakcja w krajach rozwiniętych stała się znacznie łatwiejsza.

3. Bez widelca

Nie tylko śniadanie jest jedzone przez dzieci w biegu. Rodzice dbając o wszechstronny rozwój swoich dzieci zapisują je na liczne zajęcia pozalekcyjne. Przekąski, które dzieci mogą jeść między dodatkowymi zajęciami to podstawa ich dobrego samopoczucia. Potrawy te muszą być jednak praktyczne w jedzeniu. Fajita z kurczakiem, wrapy z łososiem, pudełko warzyw z hummusem, czy domowa pizza sprawdzają się doskonale.

4.Zwiększanie wydajności

Pokolenie Z kontynuuje zdrowe trendy. Konkurując w sportach, spędzając czas z przyjaciółmi, polepszając kondycję potrzebują zdrowego jedzenia. Chcą dobrze wyglądać, szczególnie w internecie, Połączenie umysły i ciała, świadomość tego co się je, jest coraz ważniejsze szczególnie dla starszych dzieci.

5.Vege

Wegetarianizm i wszelkie jego odmiany, o których już pisaliśmy, wzmacnia swoją pozycję wśród dzieci i młodzieży. Warzywa i produkty pochodzenia roślinnego idą w parze ze zdrowym i świadomym stylem życia oraz ochroną planety. Zastępowanie protein pochodzenia zwierzęcego roślinnym to dla nich podstawa. Stąd wielka popularność takich dań jak wegetariańskie burgery, chilli z batatami i fasolą, czy stir fry z tofu.

6. Własna uprawa

Świadomość pochodzenia jedzenia, które jedzą dzieci to już nie tylko lokalność produktów. Dzięki uprawie hydroponicznej i innym nowym technologiom nie trzeba mieć ogrodu żeby dzieci mogły hodować coś samemu. Własna uprawa ziół to najczęstszy start.

7.Nowe smaki

Dzieci chcą próbować nowych smaków z różnych rejonów świata. Jedzenie w szkole jest pierwszym miejscem, w którym mogą odkrywać smaki inne niż w domu. Aspekt kulturowy, chęć poznania innych przez ich jedzenie jest nowym i pozytywnym trendem. W czasie, gdy podróżowanie stało się utrudnione, dzieci poprzez kuchnię poznają inne kultury.

8. Inwazja makaronów

Dzieci kochają makarony. Zarówno jedząc je jako posiłek domu, jak i poza nim. Przez dodanie rożnych warzyw, mniej oczywistych przypraw, stają się one wykwintnymi posiłkami. Sam makaron to już nie tylko spaghetti, Makaron soba, chow mein, udon i oczywiście najpopularniejszy ramen zdobywają coraz większą popularność.

Zespół Smart Catering