Czy dzieci mogą jeść imbir?
Żywienie dziecka, szczególnie w pierwszych miesiącach, a później latach może generować u rodziców pewne wątpliwości. Szczególnie w kwestii podawania dzieciom określonych produktów. Co jednak zrobić, gdy chcemy wzmocnić odporność naszego malucha domowymi sposobami? Co wtedy możemy zrobić i czego użyć, by to faktycznie dało rezultaty?
Czym jest imbir?
Imbir (Zingiber officinale) to korzeń rośliny z rodziny imbirowatych. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i od wieków jest stosowany w kuchni oraz medycynie naturalnej. Imbir ma intensywny smak i zapach, który zawdzięczamy olejkom eterycznym i gingerolowi, substancji o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbólowych.
W sklepach spotykamy go w postaci świeżej, a także suszonej, w specjalnie zabezpieczonych torebkach przyprawowych. Dodawany do potraw, syropów do herbaty, czy też do preparatów na przeziębienie, a także na odporność może zdziałać cuda!
Czego nie powinno jeść dziecko?
Dziecko, szczególnie to poniżej roku życia, nie powinno jeść produktów ciężkostrawnych i potencjalnie niebezpiecznych. Wliczają się do nich ostre przyprawy, które mogą podrażniać delikatny przewód pokarmowy malucha, niedojrzałe owoce i warzywa, które mogą powodować problemy z trawieniem, a także słodycze i produkty wysokoprzetworzone, których zawartość jest wątpliwie odżywcza.
Czy imbir należy do produktów zabronionych? Do pewnego wieku tak, jednak później, w małych ilościach może zrobić znacznie więcej dobrego, niż złego. Ostrożność jest tu kluczem.
Imbir dla dzieci — od kiedy?
Imbir dla rocznego dziecka ta opcja jak najbardziej dostępna. Warto jednak zacząć od naprawdę niewielkich ilości, ponieważ maluch w pierwszym momencie może zareagować na taki nowy smak niekoniecznie entuzjastycznie. Zaznajomienie ze smakiem poprzez podanie dosłownie odrobiny imbiru może zaowocować zainteresowaniem, a oto przecież chodzi.
Warto pamiętać, że imbir to nie tylko walor smakowy naszych potraw. To również świetna opcja dla maluchów, którym chcemy podreperować odporność. Co może rozgrzać, zadziałać zabójczo na wirusy i bakterie? Właśnie imbir. Niemowlę nie powinno go dostawać nawet w najmniejszej ilości, jednak kiedy już skończy rok, zdecydowanie warto go podać.
Właściwości imbiru?
Imbir wykazuje właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze. Jest rozgrzewający i ma mnóstwo składników mineralnych, które wzmacniają organizm dziecka. Spożywanie go w posiłkach i w postaci syropów, czy też herbat zdecydowanie zwiększa odporność dziecka, a także wspiera organizm w walce z przeziębieniem. Imbir na kaszel dzieci to świetna opcja na złagodzenie stanu zapalnego w gardle, a także nawilżenie błon śluzowych i szybsze zwalczenie niechcianej choroby.
Imbir na przeziębienie dla dzieci spisuje się najlepiej, gdy jest podawany z umiarem i w dobrze przyswajalnej postaci. Jak więc podać imbir, by spełnił swoją rolę?
W jakiej postaci imbir jest najlepszy?
Imbir to środek, który stosuje się na świecie już naprawdę długo, i to w różnej postaci. Świeży imbir ma najostrzejszy, najbardziej charakterystyczny zapach i smak, a także posiada najwięcej składników cennych dla organizmu małego człowieka. Warto podawać go w herbacie w formie plasterków albo razem z wodą z miodem i cytryną, co jest idealne na rozgrzanie organizmu. W formie surowej można go spożywać również jako dodatek do soków i koktajli. Podkręci ich smak, dodając im fantastycznej, zdrowotnej mocy.
Inną postacią jest imbir mielony, który sprawdzi się przede wszystkim w kuchni. Łyżeczka mielonego imbiru świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup i sosów. Doda im głębokiego, charakterystycznego smaku i pogłębi zalety pozostałych składników potrawy. W wypiekach słodkich pojawi się jak składnik podkręcający ich rozgrzewający charakter — szczególnie w przypadku pierników i muffinek.
Kolejna forma imbiru to syrop. Produkt tego rodzaju jest doskonałym rozwiązaniem, gdy chcemy mieć pod ręką imbir do natychmiastowego użytku. Mieszając go z wodą, otrzymamy przyjemny, delikatny w smaku, ale wciąż charakterystyczny napój imbirowy. Nie tylko pyszny, ale też skuteczny w walce o lepszą odporność i łagodzący objawy przeziębienia. W kulinariach warto stosować go jako składnik marynat do mięs lub jako doskonały dodatek do deserów.
Ciekawą opcją jest też kandyzowany imbir, który w takiej postaci staje się wyjątkową przekąską, szczególnie dla dzieci. Być może jest to właśnie najlepsza opcja dla pociech, które go dopiero poznają. Jednak warto spróbować każdej z wymienionych opcji!
Umiar jest kluczem w stosowaniu każdego produktu, szczególnie jeśli jest on nowy dla naszego dziecka. W przypadku imbiru dziecko może początkowo zareagować łzawieniem lub dusznościami, jednak najczęściej dzieje się tak wtedy, gdy dziecko jest zbyt małe lub też ma nietolerancję na tego rodzaju pokarm. Warto też pamiętać, że imbir ma specyficzny i ostry smak, także wchodzi tu w grę również gust dziecka. Może przecież albo pokochać jego smak, albo zwyczajnie go nie polubić.