Czego oczekuje pokolenie Z?

Czego oczekuje pokolenie Z?

Projekt bez tytulu 1

Tworząc nasze Smart Menu oraz funkcjonalności systemu, analizujemy czego oczekują nasi klienci. Staramy się stworzyć ofertę zarówno dla młodszych dzieci, jak i tych starszych. Dzisiaj skoncentrujemy się na pokoleniu Z, czyli osobami urodzonymi między rokiem 1997 a 2012. Polecamy Państwu bardzo dobry artykuł Tomasza Grabskiego dla Unilever Food Solutions. Poniżej jego fragmenty najciekawsze dla nas .

Pokolenie Z oczekuje świeżego menu z możliwością indywidualnych zmian oraz ciekawymi i pełnymi smakami. Zdaniem amerykańskich ekspertów z branży gastronomicznej (…) największym priorytetem członków tego pokolenia jest możliwość indywidualnego komponowania potraw.

Przedstawiciele pokolenia Z byli wychowywani przez rodziców, którzy preferowali przede wszystkim produkty naturalne jako przekąski dla swoich dzieci(…) Zdrowe odżywianie jest dla nich ważne, (…)

Podczas gdy w starszych pokoleniach na wybór restauracji cena wpływa w 45%, to w przypadku pokolenia Z już 55% jej przedstawicieli preferuje restauracje oferujące niższe ceny (…)generacja ta ma do swojej dyspozycji więcej pieniędzy niż którekolwiek pokolenie wcześniej.

(…)wśród przedstawicieli pokolenia Z rośnie trend jedzenia przekąsek. Podczas gdy pokolenia wcześniej oszczędzały w szczególności na dodatkach, pokolenie Z chętnie sięga po przekąski między głównymi posiłkami, wybierając dodatki w miejsce dania głównego, na wzór śródziemnomorskiej kultury jedzenia lub przystawek w kuchni lewantyńskiej (…)porcje zestawione ze smoothie, świeżymi dipami, jak np. humusem lub guacamole, warzywami lub szaszłykami saté, mniejszymi daniami typu bowl food lub innymi dostępnymi przez cały dzień przekąskami.

Przedstawiciele tego pokolenia oczekują również, by restauracje i potrawy dobrze prezentowały się na Instagramie – a więc by można było się na ich tle odpowiednio sfotografować.

Edit: Zespół Smart Catering